O

Op zaterdag 27 oktober organiseren we in het SmaakPark (op 50 meter van het festivalterrein) 9 workshops die aansluiten op het thema van Störrig: wild. Op dit moment werken we druk aan lijst met workshop voor 2018. Maar het zal niet veel verschillen van 2017 (zie hieronder). Volg ons op Facebook als je als één van de eerste wil horen welke workshops er in 2018 te doen zijn.

Workshops in 2017:

Wild met W&G Brinkhorst

Samen met de Jager en poelier van Brinkhorst ga je aan aan de slag met wild. De workshop bestaat uit inspirerende en boeiende verhalen en informatie over de jacht en het besterven van het wild. Daarnaast demonstreren ze hoe wild wordt schoongemaakt. Naast het grove wild komt ook het klein wild aan bod. Bijvoorbeeld de houtduif en de wilde eend. Na de verhalen en de demo ga je zelf aan de slag met een houtduif. Niet alleen plukken en schoonmaken, maar ook proeven natuurlijk. Een zeer leerzame workshop voor iedereen die meer wil weten over wild en het bereiden ervan.
Duur: 3 uur


Fermenteren met Christian Weij

Christian Weij is fermentatiespecialist en auteur van “Verrot Lekker” een praktisch handboek over fermentatie. Christian leert je over de geschiedenis van fermenteren, wat fermenteren inhoudt en hoe je er in je eigen keuken mee aan de slag kunt. Natuurlijk is er veel te proeven. Daarna gaan de handen uit de mouwen. Je gaat naar huis met zuurkool, twee soorten pickle’s en een zuurdesemstarter. Allemaal producten die je in de herfstmaanden bijvoorbeeld lekker kunt combineren met wildgerechten.
Duur: 3 uur


Cider met Raúl Henriquez van de Ciderwinkel

Tijdens deze workshop ervaar je het gehele proces van het cider maken. Alles van appels snijden tot persen maak je in sneltreinvaart mee, terwijl je ondertussen geniet van een glaasje overheerlijke cider. Als je hard genoeg hebt gewerkt -het blijft wel een workshop- ga je naar huis met een eigengemaakt brouwsel op fles met waterslot dat je thuis wild laat vergisten tot je eigen cider.
Duur: 3 uur


Rook technieken met Pieter Keuter van ROOKmetSMAAK

Het roken van voedsel is geheel eigen bereidingsmethode. Welke rookmot gebruik je voor welk voedsel, en hoe lang moet je een zalm zijde eigenlijk roken. Pieter leert je welke technieken er bestaan, hoe je die toepast en zal je ook het één en ander laten proeven. Je zult samen met de andere deelnemers een aantal verschillende producten gaan roken.
Duur: 3 uur


Dutch Ovens met Leendert Houweling

Leendert is wildbeheerder en groot fan van het gebruik van de Dutch Oven. Hij leert je wat achtergrond van de Dutch Oven, en theorie over wat je er allemaal mee kan en hoe je de temperatuur vrij nauwkeurig kan regelen. Daarna gaan we aan de slag en bereiden we met elkaar, in de Dutch Oven, wild zwijn. Na afloop kunnen we dat opeten, maar je mag de bereide stoof ook mee naar huis nemen. Neem je, in dat laatste geval, een bakje mee?
Duur: 3 uur


Wild bier met Mattias Terpstra van Nevel Artisan Ales

Met Mattias ga je jagen! Niet op zwijn of hert, maar op wilde gist cellen. Hij neemt je midden in de stad mee op een zoektocht naar gistbronnen. Bij terugkomst in de pop-up kookstudio laat hij je zien hoe je hiermee je eigen wilde giststarter kun maken. En je gaat deze giststarter ook direct gebruiken voor 3 liter bier die je aan het einde van de avond mee naar huis neemt.
Duur: 3 uur


Worst en Pate met Henk Spijkerman van Ambachtelijke Slagerij Spijkerman

Het maken van je eigen worst en paté met een zwijn van de Veluwe, is dat niet mooi? Henk neemt je mee aan de hand van een zwijn langs de verschillende delen van het dier. Wat zijn de courante en incourante delen, welk deel gebruik je waarvoor. Vanzelfsprekend komt er ook een stuk theorie over het maken van worst en paté ter tafel.
Met het vlees van het zwijn ga je vervolgens je eigen worst en paté maken. Natuurlijk valt er ook genoeg te proeven, want een zwijnenbiefstuk, die stop je natuurlijk niet in de worst!
Duur: 3 uur


Chutney met Theresia van Très Jolie

Theresia van ecologisch kleinfruitbedrijf Très Jolie is een expert als het gaat om het verwerken van fruit. Er valt in de kwekerij nog genoeg te plukken in oktober, denk bijvoorbeeld aan appels, herfstframbozen, mispels, kweepeer en gele kornoelje. Smaken die prachtig bij herfstige wildgerechten passen. Theresia leert je welke fruitsoorten qua smaak mooi bij elkaar passen, en hoe je een goede chutney maakt, ook zonder al te veel suiker toe te voegen. Puur natuur! Aan het einde van de avond heb je twee potten chutney voor thuis.
Duur: 3 uur

There are 2 comments


Post a new comment

%d bloggers liken dit: